Elektrická pevnost nitrilových rukavic

 Určitě jste to už viděli také. Odvážný youtuber při manipulaci se zařízením pod napětím natáhne nitrilové rukavice a je přesvědčen, že jej to ochrání před případným elektrickým šokem. Že to není dobrý nápad vám dojde v momentě, kdy si ty rukavice natáhnete, neb zjistíte dvě věci. Jednak je to neskutečně tenké, takže jakýkoliv vývod součástky tento módní doplněk velice snadno propíchne, což v kombinaci s tím, že se vám v tom ale nehorázně potí ruce (takové nitrilové spoďáry, to musí být věc…MnÚ), zajistí potom perfektní přestup proudu z vývodu, který ty rukavice napíchne, do vaší ruky, takže ono je to horší než nepoužít nic, takže bez ohledu na to jak dopadne nějaký elektrický test je používání těch rukavic coby ochrany před náhodným dotykem elektricky živé části nesmírná pitomost, nicméně toto jsou mechanické argumenty.

První problém nastal už s měřením tloušťky té rukavice a překvapivě to nebylo ani tím, že jsem použila svůj trusty Parkside of the Moon mikrometr. Problémem totiž je, že se tloušťka materiálu napříč rukavicí mění od 60μm po 150μm, přičemž když se ten materiál lehce natáhne, má to kolem 40μm, přičemž na ruce je to natažené víc. Takže změřená napětí a odpory musíte adekvátním způsobem přepočítat pro rukavici nataženou na ruce. Materiál byl měřen bez napnutí.


Setup je celkem přímočarý, elektroda byla tvořena samolepící hliníkovou folií, pod kterou byl krycí papír odstraněn jen částečně aby vzniklo místo k zachycení svorek. Elektrody byly nalepeny z vnitřní i vnější strany rukavice tak, aby se materiál rukavice dostal mezi elektrody. Postupně se zvětšovalo napětí za současného měření proudu přes elektrody až do momentu, kdy došlo k průrazu. 


NapětíProudOdpor
0.5kV75nA6.6GΩ
1kV300nA3.3GΩ
1.5kV2.9μA517MΩ

K průrazu došlo při napětí 1.8kV a zanechalo to na materiálu rukavic fyzické stopy.




Závěr si z toho myslím dokážete udělat sami. Nějakou izolační pevnost to viditelně má, 1.8kV není úplně málo, zvláště pak vzhledem k tloušťce toho materiálu. Je třeba si však uvědomit, že přeskok tady byl už fatální, že to stačilo k porušení celistvosti toho materiálu a že na ruce bude materiál výrazně napnutější, tím pádem i tenší. Prodloužení (a tím pádem i ztenšení materiálu) se bude v různých místech rukavice lišit a bude závislé též od velikosti ruky vzhledem k velikosti rukavice.

Edit: Někdy je to prostě proces. Tloušťka těch rukavic je pochopitelně 60-150μm nikoliv 6-15μm jak bylo v článku uvedeno původně. To by asi mikrometrem Parkside of the Moon změřit nešlo. Měla jsem to v poznámkách psané v mm a nějak neumím násobit, navíc třikrát po sobě. Tohle už je level „špenát“. Naštěstí jsem si toho všimla sama, bohužel ale až po odeslání článku.

Update: Zkusila jsem celý experiment ještě jednou, podotýkám, že na té stejné rukavici, jen v jiném místě. První zajímavou věcí byl fakt, že při napětí 1kV jsem změřila cca 10× větší proud. K průrazu potom došlo na 1.6kV nikoliv na 1.8kV jako tomu bylo v prvním případě. Otázkou je, zda to bylo způsobeno předchozím průrazem, nebo tím, že rukavice ležela dva dny na stole (před experimentem jsem ji vytáhhla z krabice, kde jsou poměrně dost natlačené). Nezbývá tedy než vytáhnout z krabice další rukavici, nechat ji povalovat dva dny na stole a pokus opakovat. Pokud v tento moment dostanu třetí hodnotu, tak už opravdu nevím co s tím budu dělat. Nicméně v druhé instanci se rukavice prorazila na vhodnějším místě, tudíž bylo vidět oblouk:



Komentáře

Okomentovat