Ať žijou profíci

Do této bedny: https://www.gme.cz/v/1508794/z39w-blackkp30-krabicka-plastova jsem před časem postavila zesilovač. Ono obecně, stavět zařízení do plastových beden je krapet tricky podnik, protože tím, jak ta bedna není vodivá, musíte řešit všechno vodivé co z ní kouká ven, tj. ono to musí být buď důkladně uzeměné, nebo naopak spolehlivě izolované, všechny mezistavy jsou nežádoucí. V mém případě prakticky vše z bedny čumící bylo uzeměno, protože zezadu z toho koukal obrovský chladič na kterém drží koncové tranzistory a to opravdu nechcete nechat izolované. Já v tom opravdu neviděla problém, protože dva pulzní zdroje mají každý svoji vlastní vodivou klec, která je pochopitelně uzeměná (jinak máte problém už na úrovni EMC), síťové trafo pro předzesilovač má z pochopitelných důvodů uzeměné jádro a že by vypínač a pojistkové pouzdro muselo jít do vodivého uzeměného panelu jsem taky nikde nenašla. Jenomže jsem se samozřejmě dozvěděla, že do takových skříní mohou jen zařízení do 50V, jiní zas dokážou tvrdit, že tyto plasty jsou vodivé už při těch 50V, že je to hrobař atd. Záblesk reality. Skutečně existují plasty do té míry debilní, že jsou od nějakého napětí v podstatě vodivé, ale pod 300V je to dost řídký jev. Polystyren, ze kterého je vyrobena ta bedna, je velice slušný izolant. Dobře, může tam být nějaké problematické barvivo, ale i výrobce (tím myslím Kradex) v materiálovém datasheetu docela trvá na izolační pevnosti, kdežto v GME na to mají viditelně jiný názor, viz: Krabička je standardně vyrobena z materiálu polystyrénu. Tento materiál je vhodný pro výrobky s použitím napětí do maximálně 50V (např. je výrobek napájen pomocí vnějšího síťového adaptéru nebo je napájen pomocí baterií). Takže jsem udělala přesně to k čemu krabička vhodná není. 

Když jsem tu bednu kupovala, tak to tam ještě nebylo. U většiny lidí by to následně dopadlo jedním ze dvou způsobů. Buď by se zastyděli a vzali na to zařízení kladivo, nebo by to s konstatováním, že „to nekope“ radostně provozovali dál. Jenže já mám třetí možnost — změřit izolační pevnost. Když jsem toto nadnesla, dozvěděla jsem se, že revexem změříš izolační pevnost na 500V, kdežto tady musíš mít izolační pevnost alespoň 6.5kV, to tím nezměříš. Problém českého revizáka — autentického neovlastence je v tom, že já nemám Revex. Jednak, protože jsem rakouský autentický neovlastenec, tudíž mám Normu, ale k tomuto účelu je to tak zhruba stejně vhodné, měří to izolační pevnost na 500V. Podstatné je, že mám ještě něco trochu lepšího, něco, čím by se socialistický revizák vzhledem k jejich pověsným schopnostem nejspíše odpravil, něco, čím mohu měřit izolační pevnost do 10kV. To v reálu nemá smysl, ale těch 6.5kV jim dopřeju (dodnes nevím kde to číslo vzali). Zbyl mi totiž kus plastu ze zadní stěny zesilovače, ano, z toho místa, kterým čumí ven ten obrovský chladič (pochopitelně uzeměný). Takže dvě elektrody 2×2cm pěkně naproti sobě a 6.5kV, schválně, co se stane. Nějaký detekovatelný proud už přes to při tomto napětí jde, s jistotou je <10nA, teoreticky 4nA, ale ten přístroj nemusí ukazovat při takto malých proudech správně. Pokud jde o závislost toho proudu na čase, pak nějaké přeskoky tam nebyly ani náznakem (ano, přeskoky to totiž taky umí detekovat). Co k tomu dodat? Ta bedna spolehlivě vydrží 6.5kV,výrobce žádná omezení na třídu III. nedeklaruje, takže o co tady jde? Někdo nekompetentní nablil něco na stránky e-shopu, protože se to v ČR ujalo jako uzus a nikdo se neobtěžoval konkrétní věc reálně změřit.

Čímž se dostávám k základnímu problému. Tady ty firmy, které po revoluci začínaly nákupem a dovozem z Německa (mnohdy z maloobchodu) a po roce 2000 začaly vozit z Číny, bohužel nikdy neměly lidi se znalostmi v oboru, nikdy neměly laboratoře kde by meřily vzorky a nikdy tuto jinak celkem základní věc nezbytnou pro obchodování na trhu se součástkami ani neoutsourcovaly. Oni o té věci ví přesně to, co o ní ví tam, kde nakupují, přičemž to ještě vhodně namíchají s pověstmi, které se vždycky šířily a typicky vznikají přehnanou generalizací nějakého jevu. Ono totiž dokud se vozilo nanejvýš z Německa, tak toto nutné nebylo, protože se řekněme nakupovalo u důvěryhodných obchodníků, ale s dovozem z Číny tohle padlo, oni moc dobře ví, že to, co dělají není dobře, takže jsou pak otevřeni kdejakému nesmyslu a to i v případě, že se to chytá zboží dovezeného z Polska a od relativně důvěryhodného výrobce.

Mimochodem, to, že krabičku vyrábí Kradex vím já, ale GME tento fakt před svými zákazníky tají. Jak to vím se mne prosím neptejte, nemohu o tom mluvit.

Komentáře