Modifikace čínského předzesilovače OP PRO

Modifikace čínského předzesilovače OP PRO

Dostal se mi do rukou modul předzesilovače označený jako OP PRO. Jedná se o dovoz z Číny a má to být údajně „high-end“ zařízení, což postavit pasivní korekce a ztrátu na nich vyrovnat předzesilovačem ve třídě A by jistě nebyl špatný nápad, nicméně.

Shrňme si známá fakta:

  • zesilovače ve třídě A mají velký příkon a topí a na výstupu musí mít blokovací kondenzátor. Totéž bude platit pro předzesilovače ve třídě A
  • zesilovače ve třídě A jsou high-end
  • hifisti neměří, nezkoumají, oni mají názor
  • číňan vás nikdy nepodvede, vždy je to pouze hluboké nedorozumění, což je ostatně vaše vina, protože vy jste lao-wei (senilní zmatený člověk, moderní číňani tak mezi sebou označují evropany a američany)
  • nedorozumění se zbytkem světa mají v Číně více než tisíciletou tradici a jsou pevně zakotvena v jejich kultuře

Toto je tak rámcově recept na produkt, který se mi dostal do ruky. Ano, mělo to dva tranzistory, které ukrutně hřály, mělo to brutální příkon, ve výstupu byly gigantické foliové kondenzátory, no a jinak to byly docela slušné korekce postavené na dvou dvojicích operačních zesilovačů. Očekávat tam nějaký stupeň v A třídě by přeci bylo hlubokým, ale opravdu hlubokým, nedorozuměním, že…

Co v té věci tedy sakra topí? A co tam vlastně má tak katastrofální příkon? Odpověď je jednoduchá a přímočará — zdroj. Nehodlám překreslovat původní zapojení, avšak jedná se o systém zdroje konstantního proudu (tranzistor, který topí trochu) vedeného do konstantní zátěže tvořené dvěma tranzistory v darlingtonově zapojení do báze krmené z běžce víceotáčkového trimru. A tento tranzistor topí brutálně. Když napájíte ze zdroje konstantního proudu konstantní zátěž, obdržíte na ní konstantní napětí, no a odtud je prosím brané napájení všech operáků. Příkon operáku je vzhledem k té zátěži zanedbatelný. No a jelikož operák se napájí symetrickým napětím, mělo to výše popsanou radost hned dvakrát.

Na původního majitele to bylo trochu moc, proto to posunul ke mně, no a upřímně řečeno, na mne také. Na druhou stranu, ty korekce ale nejsou špatné, no a protože jsem nějaké korekce potřebovala a současně nejsem hifista, naznala jsem, že by asi bylo docela vhodné odstranit tu mlátičku, která má na ubohého uživatele hrát ono „nedorozumění“ s třídou A. Tím se současně sníží příkon na nějakou normální úroveň, přestane se to přehřívat a smrdět jak kdyby hořely Sokolnice. Z původního zdroje zůstaly pouze usměrňovací diody a filtrační kondenzátory, protože proč ne. Zbytek jsem kompletně vyčistila, což byla docela pracná záležitost, protože prokovy. Jistě, minimálně duté jehly a ideálně i odpájecí stanici. A hodně trpělivosti. Oni to navíc pájí nějakým docela sajrajtem, to není běžná bezolovnatá pájka, to je nějaká dosti nepovedená slitina s vysokým bodem tání, což by naznačovalo stříbro. Nicméně myslím si, že spíše, než že by to byla nějaká zvláštní slitina, bude to spíše kontaminované nějakým sajrajtem. Každopádně, ať už je to cokoliv, je s tím nemálo práce.

Původní myšlenkou bylo postavit stabilizovaný zdroj na přídavné desce, která by se jen propojila a nalepila, ale nakonec se ukázalo, že to není potřeba. Na původní desce zůstalo velké množství nepoužitých spojů, které se dají využít. Úprava tedy pokračuje dosazením dvou 100nF keramických kondenzátorů, dvou 1μF keramických kondenzátorů a stabilizátorů 7815 a 7915 (můžete použít i 12V verze) a třech propojek. Zvláštní radostí té desky je fakt, že na sobě má sítotiskem natištěné hodnoty součástek, avšak nikoliv reference, tudíž se v úpravě nemám na co odkazovat. Nicméně myslím si, že z obrázků je to dostatečně jasné. Pouze upozorním, že stabilizátor 7915 je osazen nejen zadkem dopředu, ale současně má prohozeny vývody 2 a 3. Buď jsem na lepší řešení nepřišla, nebo to lépe udělat nešlo, nechtělo se mi do toho, ale jakékoliv jiné řešení bylo jen komplikovanější. 100nF kondenzátory jsou mírně „roztaženy“, jelikož jsou montovány do pozice původně obsahující rezistor, čili je potřeba jim nechat dlouhé vývody a zvednout je nad desku. Nejkratší propojka nevyžaduje nic zvláštního, prostě propojka z odstřižku nějakého vývodu, ty delší jsem k desce „přilepila“ pomocí bezbarvého laku na nehty. Samozřejmě na to existují lepší hmoty, ale dosti těžko levnější.




Po výše popsané modifikaci spadne příkon předzesilovače v podstatě na příkon použitých operačních zesilovačů navýšený o příkon 12V relé, které předzesilovač přemosťuje a je napájeno ze svého vlastního stabilizátoru, jinými slovy, vejdete se do 100mA, takže nově instalované stabilizátory definitivně nepotřebují chladič. A otevírá se tím ještě jedna možnost — použít k napájení transformátor toliko s jediným vinutím, neb kapacity filtračních kondenzátorů jsou značné. V tomto případě stačí spojit krajní terminály napájecího konektoru a sekundár transformátoru připojit mezi střed a spojené krajní vývody.



Komentáře