Jun(k)tek — další ukrutnost

 Dalo by se říct, že dost bylo generování puzlů Jun(k)tekem, ale pochopitelně tomu nedám pokoj takhle snadno. Napadla mne taková bezbožnost. Z předhozího je evidentní, že onen glitch není nic krátkodobého, co by řekněme napadlo jednu či dvě periody, prostě když se objeví, tak vydrží, takže by se to dalo hledat i jinak než osciloskopem. Překlopme tedy celý problém do kmitočtové oblasti:

Pokud budu generovat signál se střídou 1:1, čili duty cycle ½, bude takový signál obsahovat pouze liché harmonické. Teoreticky. Prakticky tam něco malého díky různým nesymetriím bude. Čímž se dostávám k další věci. Pokud mi duty cycle uhne z ½, začnou sudé harmonické růst. Čili pokud se podívám například na druhou harmonickou takového signálu v zero-span režimu, musím vidět nějakou konstantní úroveň. A přesně to se i stalo když jsem to prakticky udělala. 

Nojo, ale co se stane, když nastavím duty cycle na ⅓, tedy 33.3%. Inu podívejme se na to prakticky:


No a spektrum potom vypadá takto:


No a tady jsem viděla něco, co na fotce nevidíte, totiž že se něco děje na 3., 6., 9. harmonické, prostě občas tam je, občas tam není. Ale ona by tam v podstatě neměla být, nebo by měla držet řekněme nějakou konstantní úroveň, nic na světě není absolutně přesné. Takže zero span na 3MHz, tedy 3. harmonické:


či v detailu


Copak se nám to tu asi děje…

Komentáře