Kraken

 Nevím kdo to vymyslel, ale některé přístroje mají síťový vypínač zezadu. To je bezvadné pokud několik takových postavíte na sebe. Pokud to stojí samostatně na stole, není to ještě taková katastrofa, protože je k tomu přístup ze všech stran. Ale pokud je jich několik na sobě a vedle sebe, máte problém, protože dostat se k vypínačům je prakticky nemožné. Já chápu, že vypínač na zadním panelu znamená, že nemusíte tahat síťové k čelnímu panelu, dá se to akceptovat u malých příležitostně používaných přístrojů (ano, také to občas udělám), ale u něčeho, co se používá pravidelně a má to svoje místo na stole je to opravdu problém.

Ve snaze najít nějaké řešení a současně se zbavit ohromných klubek prodlužovaček jsem vymyslela následující chobotnici:


Podstata je myslím zřejmá na první pohled. Prakticky všechny přístroje mají na zadním panelu nějaký konektor na pohyblivý síťový přívod. Čili stačí udělat bednu s jedním přívodem a spoustou kabelů, které potom vedou k jednotlivým přístrojům. A tam, kde je vypínač ze zadní strany, případně část přístroje nejde vypnout vůbec, se přívod protáhne ještě přes kolébkový vypínač. 

Praktická realizace je víceméně jednoduchá, aneb vyrábíme z toho, co se sežene. Vypínačů jsem dala na čelní panel kolik se vešlo, aby se případně dal Kraken rozšiřovat, vlastní propojení uvnitř je vyrobené pomocí lustrsvorek a dutinek na zalisování dvou licen. V podstatě si uděláte hřebínky a propojíte tím jednu stranu lustrsvorek. Tu druhou potom použijete na připojení kabelů, případně vedení k vypínačům. Kabely jsou protažené dovnitř přes otvory vyložené průchodkami, doporučuji rozměřit si mnoho děr a všechny je lehce vrtákem naznačit. Jakmile protáhnete první kabel, ztrácíte jednoduchou možnost rozměřit díry. Zajištění kabelu zajišťuje spermie (někde se tomu taky říká DRC pásky, nicméně), kterým se nechá trochu delší ocásek. Nějak zásadně to namáhané není. A pokud je určitá rezerva v počtu vypínačů, je též potřeba myslet na rezervu v podobě otvorů pro kabely. A ano, uvnitř je docela nablito. Svorkovnice jsou sice napevno, ale i tak je tam vodičů nemálo a jejich vyvázání pomáhá jen trochu (mám to vyvázané, ale stejně je docela divočina to zavřít).

Celý blázinec je uchycený pod lavicí na přístroje pomocí oboustrané VHB pásky a dvou kousků lišty, neb to musí jít sundat (vysunutím doboku) a současně se tím vyřeší hrb na horní hraně skříně. Pokud to nesundáte (jednoduše), nemůžete to upravovat a veškerá rezerva je vám k ničemu. 

V závěru jsem k tomu ještě připojila USB nabíječku z Alzy (přilepena též VHB páskou, ale natvrdo, má zezadu konektor, takže to není problém), protože dnes se kdejaký krám napájí z USB a napájecí adaptery otřesně překáži na stole, protože se kolem nich vytváří kabelový chumel.

Poznámka na závěr. Pokud si myslíte, že kabely, které vychází z Krakena roztaháte pomocí kabelových organizerů z Alzy, tak to si myslíte blbě. Myslela jsem si to taky, ale nejde to. Jednak to nedrží, ale to by se dalo vyřešit tak, že by se urvala jejich oboustranka a nalepilo VHB. Horším problémem je, že jsou v tom tak tenké zářezy, že do toho 3×0.75 prostě nenarvete, 3×0.5 do toho jde s vypětím všech sil narvat, ale nedrží to v tom. Ne dlouhodobě. Nechápu jak ten výrobek mysleli, protože průměrný DVI/DisplayPort kabel bývá ještě tlustší, no a napájení musíte přirozeně tahat také.

Komentáře