Elektronický transformátor DNA T150
Byla mi předhozena tato věc s tím, že jestli tím jde napájet 12V LED pásky. Ono je to určené na napájení 12V halogenek. Odpověď je jednoduchá, pokud to má stejnosměrný výstup, tak ano, jenomže ví bůh co to má na výstupu.
Připojila jsem k tomu teda 12V 50W žárovku a odvážně tomu do vstupu poslala 230V. No předvedlo to nějaké disco efekty, které vymizely při přitlačení na svorkovnici. Takže svorkovnici dolů, vyčistit a přepájet, novou tomu dávat nebudu.
To sice vyřešilo disco efekty, ale stejně to pořád svítilo jak za dušičky. Dobře, to není úplně můj problém, podíváme se co to má na výstupu:
Hm, 9V rms, no tím se vysvětluje proč to svítí jak za dušičky. A nějaké bursty s odstupem 10ms, copak to asi bude. Ano, měla jsem pověsit trigger na síť. Pochopitelně, vyschlý elyt na vstupu za usměrňovačem. Fakt se mi to nechce opravovat.
Totiž, když se podívám do toho burstu:
tak vidím málem obdelník, čili to bude mít harmonických až to není hezké, navíc ten kmitočet není nijak stabilní. No a běží to zhruba na 42kHz k tomu. A teď si představte že k tomu někdo připojí nějaké dlouhé vedení, ideálně takové ty troleje na halogenky. Hm, dobrá smyčková anténa.
Napadá mne ale daleko zábavnější věc. Pochopitelně se dnes halogenky nahrazují LED verzemi, které, chvilka napětí, mají na vstupu diodový můstek, protože měnič uvnitř potřebuje DC, nááno? Když tam pošlete DC, tak to můstek většinou přežije, je dimenzovaný na dvojnásobek (tedy pokud výrobce není úplná trubka). Ovšem nejsem si úplně jistá jak bude tento reagovat na 42kHz. Podobnou věc jsem před dvěma roky demonstrovala s diodou 1N4007 https://niki-bretschneider.blogspot.com/2023/05/rychlost-diody.html které se na 15kHz už moc nechtělo a na 100kHz už spíše jen deformovala průběh. 1N4007 je běžná usměrňovací dioda, v těch můstcích nebude nic výrazně odlišného. A teď recovery time roste s teplotou, čili i v případě, že to v můstku začne jako lehký potkán, ztrátový výkon na něm udělá svoje. Možná by stálo za pokus zopakovat to měření s různými diodovými můstky.
Update: Jala jsem se vyměňovat ten elyt na vstupu aby to teda nejelo v burstech, ale nějak normálně (před tím, než se to vyhodí). Má to ale háček, je docela těžké vyměnit elyt, který tam není. Prostě není. Je tam usměrňovač, ale žádný filtr. Jakmile je na výstupu diodového můstku dostatečné napětí aby se ta samohonka rozjela, tak se prostě rozjede a bleje si ven těch 42kHz do momentu, než je tam napětí dostatečně malé na to, aby to zase zheblo. Takže dát za to žárovku s dostatečně tenkým vláknem, bude blikat na 100Hz. Sqělý! Mám dost…
Komentáře
Okomentovat